Featured post

BYE BYE PORES

Produk terbaru keluaran  BVR  ini sangat sesuai untuk rawatan tambahan bagi mereka yang bermasalah pori2 besar dan terbuka -...

Wednesday, 7 December 2016

POPIA GORENG BERSIRA PEDAS

Image result for POPIA GORENG

Bahan-Bahan:

  • Kulit popia secukupnya
Bahan untuk lekatkan kulit popia:
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • sedikit air
Bahan untuk inti popia:
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 biji sengkuang, potong memanjang
  • 1 batang karot, parut kasar
  • sedikit biji kobis, cincang kasar
  • sedikit taugeh
  • 1 biji bawang besar, hiris halus
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar udang kering, tumbuk halus
  • gula dan garam secukup rasa
Bahan untuk sos sira pedas:
  • 2-3 sudu besar minyak masak
  • 1 ulas bawang putih, tumbuk halus
  • 1 ulas bawang merah, tumbuk halus
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar cuka makan
  • sedikit garam
  • bijan, disangai atau goreng tanpa minyak

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk tepung gam:
  1. Bancuh tepung bersama air sedikit demi sedikit sehingga menjadi pes yang pekat.
Cara-cara untuk popia:
  1. Ambil sekeping kulit popia. Sudukan inti popia dan balut dengan kemas.
  2. Gamkan bahagian hujung lipatan dengan bancuhan tepung/gam.
  3. Goreng sehingga kekuningan dan rangup. Angkat dan ketepikan.
Cara-cara untuk popia sos sira pedas:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk halus sehingga kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar dan masak seketika sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos cili, gula dan cuka makan. Masak sehingga kuah pekat dan perasakan dengan garam secukupnya.
  4. Apabila sos sudah masak, tuang popia goreng di dalam kuali dan kacau sos sehingga menyaluti semua permukaan popia. Pastikan popia digaul dengan cepat.
  5. Angkat dan susun di atas pinggan. Taburkan dengan bijan untuk hiasan.
Tips:
Popia harus digoreng dengan minyak panas di api sederhana supaya kulitnya masak sekata, kekuningan dan rangup. Pastikan juga sos sira masak dengan sempurna dan pekat sebelum digaul kerana jika sos sira cair, popia akan mudah menjadi lembik apabila digaul kemudian nanti. Kalau tak ada cuka makan, boleh gunakan air asam jawa sebagai ganti.

No comments:

Post a Comment

 
TERIMA KASIH KERANA DATANG KE BLOG RIFFZSHOP